Werk Openbare Ruimte en Opdrachten

2016 “Deurgoan”

ELBURG – Op donderdag 10 december heeft wethouder Willem Krooneman (CU) een bijzonder kunstwerk onthuld in de hal van het gemeentehuis. Het betreft het beeld ‘DEURGOAN’ dat een blijvend symbool vormt voor burgerkracht. Dit beeld is gemaakt door Marjan Heijmans, beeldend kunstenaar uit Putten, in opdracht van SAMENMAKENWIJ. Het doel van het beeld is ambtenaren, burgers en politici te inspireren en aan te moedigen om werk te maken van burgerkracht in hun eigen gemeente.

Wethouder Willem Krooneman is als bestuurder nauw betrokken bij SAMENMAKENWIJ en legt uit dat er nog meer beelden volgen: “Hier gaat het om het eerste in een reeks van acht beelden. Alle aangesloten gemeenten (Elburg, Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet, Heerde, Hattem en Oldebroek) krijgen een eigen exemplaar. Ik zie mijzelf als ambassadeur van SAMENMAKENWIJ en wil dat dit onderwerp blijvende aandacht krijgt van alle betrokkenen. Hier in Elburg plaatsen we het beeld eerst enkele weken in de hal. Daarna gaat het beeld ‘op reis’ in ons gemeentehuis, op de afdelingen, om zo onze medewerkers te inspireren.”

Schop, riek en zeis

In het beeld zijn een schop, een riek en een zeis verwerkt. Dit zijn de oudste werktuigen, die mensen gebruikten om het land te bewerken en om te oogsten. Daarnaast zijn deze werktuigen, in tijden van onvrede en oproer, door ‘boeren, burgers en buitenlui’ als wapens gebruikt. De werktuigen zijn in elkaar verstrengeld, aangezien het gemeentelijk apparaat en de burgers met elkaar verweven zijn. Het kleurgebruik laat zich omschrijven als ‘vrolijk’. De gedachte hierbij is dat het plezierig is om mee te denken en mee te bouwen aan veranderingen in de leefomgeving.

2016 “Verbintenis”

In opdracht gemaakt voor het Medisch centrum de Linie in Apeldoorn.

 Voor de opening van het Medisch Centrum de Linie in Apeldoorn kreeg ik de vraag om een sculptuur te ontwerpen dat betrekking heeft op de drie deelnemende partijen van de uitbreiding van het Medisch centrum de Linie, te weten: de Huisartsenpraktijk de Linie, FysioNU (Fysiotherapie praktijk) en Talma Thuiszorg (onderdeel van WZC Talma Borgh)

De opdracht was: Maak een beeld wat de samenwerking, verstrengeling, kracht en transparantie uitstraalt van de drie partijen.

Waar u naar kijkt is het resultaat geworden van veel denkwerk, maken van schetsen en eerste ontwerpen.

Het RVS gedeelte stelt de wervelkolom voor (FysioNU), het zwarte staal stelt de esculaap voor (huisartsen). Deze twee pijlers dragen als het ware de thuiszorg, het keramiek, een bloem die omarmt! (Talma Thuiszorg)  

Drie partijen, drie verschillende materialen, drie verschillende kleuren, drie gedeeltes van de bloem die elkaar weer omarmen. Met het gebruik van deze materialen en de bovenstaande opdracht is dit beeld gerealiseerd.

2013 “Verbijstering”

Onthulling “Verbijstering” in Bijsteren, Putten. Zaterdag 7 december 2013 om 13.00 uur door wethouder R. Koekkoek.

De bewoning van Bijsteren dateert al van zo’n 200 jaar voor het begin van de jaartelling. Bijsteren is dan ook een oud begrip, ontstaan in de 12de eeuw uit het woord “Bekestere”. Dit betekent :“land langs de beek ”.

De verkaveling van grond is al eeuwen oud en deze verkaveling heeft Marjan als uitgangspunt genomen voor haar beeld. Na het bestuderen van de vele cultuur historische teksten, die verwijzen naar oude landgoederen, boerderijen en hoeven werd gekozen deze te lassen op staal. Daardoor moest het wel een groot beeld worden. Dat resulteerde in het idee om de plattegrond van Bijsteren in het echt na te maken, de verkaveling er in weer te geven en de teksten bij de betreffende wegen te plaatsen. Het leek Marjan dan ook spannend om het beeld bij het nulpunt te laten beginnen en te laten eindigen op 1 meter hoogte. Mensen kunnen er dan overheen lopen. Bijsteren als miniatuur, een soort van Madurodam. Het idee was geboren.

2013 Replica’s “Ode aan het Hert”

Januari 2013, Opdracht 8 koperen replica’s van “Ode aan het Hert”, voor Wij Putten. Deze koperen replica’s worden door Wij Putten als onderscheiding weggegeven aan mensen of organisatie’s die zich verdienstelijk hebben opgesteld voor de Gemeente Putten.

 2010 “Ode aan het Hert”

Onthulling “Ode aan het Hert” in centrum van Putten. Woensdag 23 juni 2010 om 15.30 uur door wethouder R. Koekkoek.

Toen Marjan Heijmans in november 2008 in de krant las dat de gemeente Putten kunstenaars en burgers opriep om een beeld te ontwerpen voor de nieuw te realiseren rotonde bij het Puttertje, werd zij direct erg enthousiast. Er borrelde al snel een idee in haar op, een soort “Ode aan het hert, niet zonder reden het Wapen van onze mooie gemeente. Ze begon meteen te schetsen, knippen en plakken.

Vanwege de vele technische aspecten rond de uitvoering van haar idee zocht Marjan hulp en vond die in een bevriende metaalwerker. Samen maakten ze een stalen model, schaal 1 op 10. Bekeken mogelijke materialen om te gebruiken, het budget was immers beperkt en samen besloten ze om cortenstaal te combineren met verzinkt staal, dit zou de spanning van het beeld versterken en hield de kosten overzichtelijk. Samen met 14 andere kunstenaars bracht Marjan het schaalmodel, de begroting, foto’s en een verklarende tekst naar het gemeentehuis, waar een commissie de ontwerpen zou beoordelen.

Uiteindelijk besloot de commissie twee ontwerpen voor te dragen, waaronder”Ode aan het Hert”. De gemeente besloot om de bevolking te laten kiezen tussen deze twee ontwerpen . Het waren spannende weken, maar op 27 maart 2009 was de uitslag dat Marjan met 671 van de 1361 stemmen had gewonnen.